Interieur en onderzoek 

Home » Interieur onderzoek

Studio Mind over Matter

Interieur op basis van user centered design

Gebruikersonderzoek en het ontwerpen voor een specifieke doelgroep: vorm volgt gebruiker

Vorm volgt gebruiker betekent dat een gebouw niet alleen moet passen bij de functies die de gebruiker nodig heeft - het programma van eisen - maar dat er ook gekeken wordt naar de eigenschappen die specifiek bij de doelgroep horen. Wij noemen dit het programma van behoeften. Het programma van behoeften vormt de basis voor de ontwerpuitgangspunten en ruimtelijke voorwaarden. Het programma van behoeften is ontstaan als tegenhanger van het programma van eisen. Veel opdrachten worden uitgeschreven op basis van eisen en praktische informatie. De praktische invulling is belangrijk om de ruimte en het programma goed te laten functioneren, maar dit is uiteindelijk ondergeschikt aan de ervaring en behoefte van de gebruiker. De ruimte kan nog zo praktisch zijn, maar als de gebruiker zich niet op z’n plek voelt faalt het als nog. 

 

Voor een compleet programma van behoefte moet de opgave vanuit het perspectief van de verschillende partijen worden onderzocht. Naast de gebruikelijke onderzoeksmethodes is het belangrijk om jezelf te verplaatsen in de beleving van de gebruiker. Belangrijke onderzoeksmethodes hierbij zijn:
- Locatiebezoek en observatie
- Interview en enquête
- Literatuuronderzoek
- Workshop en co-creatie
- Digitaal gebruikersonderzoek
- Doelgroep- en buurtanalyse

Studio Mind over Matter


Bij ontwerpend onderzoek werk ik vaak samen met interieurarchitect Maria Gernler onder de noemer studio Mind over Matter. Met studio Mind over Matter werken wij aan complexe sociaal-maatschappelijke vraagstukken en interieuropgaven.  Hierbij richten wij ons op het ontwerpend onderzoek en conceptontwikkeling. En afhankelijk van de opgave ook aan het ontwerp en de uitwerking. Naast onderzoek werken wij van tijd tot tijd aan prijsvragen en oproepen op gebied van interieur, architectuur en andere ruimtelijke vraagstukken.

Studio Mind over Matter volgen op instagram?